Yeni doğan bebek bakımı oldukça zahmetlidir. Annenin ilk çocuğu , bebeklerin küçük ve hassas olması gibi etkenler bu süreci zorlaştırır. Ancak tüm zorluklara rağmen bebek bakımının yürütülmesi ve bebeğin sağlığı sağlanması gerekmektedir. Bu durumda bebek banyosu çok önemlidir.
Yeni Doğan Bebeklerin Yıkanmasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yeni doğan bebekleri yıkamanın ilk şartı göbek bağlarının düşmüş olmasıdır. Bebeğin göbek bağı düşmeden yıkanmaması, gerekirse bebeği silinmesi önerilir. Göbek bağı kuru silinmesi ve ebe bebeğe bulaştırmamaya dikkat etmelidir. Bebeği ile göbek bağını yıkamak isteyen annelerin öncelikle şu noktalara dikkat etmesi gerekir.
BİR. Bebek yıkama ortamının sıcaklığı, ideal oda sıcaklığı olarak kabul edilen 22 ila 23 santigrat derece arasında olmalıdır. Ortamda hava elektriklenmesi olmamalıdır. kolunuzu suya batırarak ölçebilirsiniz.
İKİ. Banyo suyu aşırı sıcak veya çok soğuk olmamalıdır. Banyo yapan bebekler için ideal su sıcaklığı 35 ile 37 derece arasındadır.
ÜÇ. Özel tasarımlı bebek küveti bebeklerin yıkanmasını kolaylaştırır. Bebek filesi sayesinde işiniz kolaylaşır.
DÖRT. Bebeği soyduktan sonra alttan kaldırın ve yavaşça banyo yaptırın. Bebeğinizin suya hemen dokunmasına izin vermemenizi öneririz. İlk olarak, bebeğinizi ilk banyosunu yapması için ayaklarını yavaşça suya batırın. Daha sonra elinizle yavaşça bebeğinizi küvete sokun, elinizle başını kaldırmayı unutmayın.
BEŞ. Bebeğinizin gövdesiyle banyo yaparak başlayın. Ardından bebeğin kollarını ve ayaklarını yıkayın ve son olarak başını temizleyin. Ancak bu aşamada su yutmamasına ve kulaklarına dokunmamaya dikkat etmelisiniz.
ALTI. Tüm bunları 10 dakikada yaparsanız bebeğinizin üşütmemesini sağlamakta fayda var.
YEDİ. Banyo işlemine başlamadan önce bebek kıyafetleri, havlular ve diğer tüm ihtiyaçların hazırlanması çok önemlidir. Bu sayede üşütmenin önüne geçebilir, hastalanmasını engelleyebilir ve bebeğinizi giydirebilirsiniz.
SEKİZ. Son olarak, bebeğinizin banyo yapmayı sevip sevmeyeceği konusunda ilk banyo deneyiminin belirleyici olacağını unutmayın. Bu nedenle tavsiyemiz mümkün olduğunca banyo işlemini tamamlamanız ve bebeği sorun çıkarmaya zorlamamanızdır.
Deneyimli Bir Yaşlıdan Yardım Alın
Bebeğin ilk banyosunda anne mümkünse kendi annesi gibi tecrübeli birinden yardım alabilir. Bu sayede bebeğin düzgün bir şekilde temizlenmesinin sağlanmasının yanı sıra çok hassas bir durumda olan bebeğin yanlış banyo yapma sonucu oluşabilecek zararların da önüne geçilmektedir.
Kendi Banyo Rutininizi Oluşturmaya Çalışın
Yeni doğan bebeklerin banyo yapma sıklığı mevsime ve barınma koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Bebekler için ideal banyo yapma sıklığı ile ilgili herhangi bir kural olmasa da anneler ihtiyaç oldukça bebeklerini yıkayarak belirli zamanlar oluşturabilirler.
Bu nedenle yeni doğan bebeğin banyosu önemli ve hassas bir süreçtir. Bebeğin kişisel sağlığını sağlanması için mutlaka yıkanması gerekse de annenin tutum ve davranışları bebeğin banyo yapmayı sevmesi için ilerleyen yıllarda etkili olabilir. Bu bakımdan banyo yaptırırken huzurlu ve ilgi çekici hale getiren annelerin bebeklerine banyo yapmayı sevdirebileceğini unutmayın.