Deprem, yer kabuğunda yer alan kayaların çatlaması ve yine yer kabuğunun kırılması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bilindiği üzere litosfer yer kabuğunun bir katmanıdır. Litosfer yer yüzündeki en kalın tabakadır. Bu tabakanın altında ise astenosfer adı verilen bir diğer tabaka yer almaktadır. Astenosfer tabakası ise diğer tabakanın aksine daha yumuşak ve hatta akışkan özelliklere sahip bir tabakadır.
Pek çok kişinin esas merak ettiği soruların başında ise deprem nasıl oluşur? Sorusu gelmektedir. Depremin oluşmasında litosfer adı verilen tabakada bulunan kayaların çatlaması etkilidir. Buradaki kayalar ve tabaka kaymaya başladığında yer yüzünde bir hareketlilik başlamaktadır.
Deprem Oluşma Nedeni
Deprem oluşma nedeni; Yer hareketlerinin, oluşma nedeni litosfer tabakasının çatlaması ve kayaların kırılmadır. Bunun altında yer alan astenosfer adındaki diğer katman daha kaygan olduğu için kırılmaların başlaması ile beraber, kaygan zeminde kırılan tabalar kaymaya başlar. Bu durumda da yer yüzünde titreşim ve hareketlilik ortaya çıkmaktadır. Alt katmanlarda oluşan sarsıntı ve titreşimlerin şiddeti arttıkça yer yüzünde daha fazla hissedilmektedir.
Depremler aynı zamanda da farklı etmenlere bağlı olarak ta ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan bazıları ise; volkanik patlamalar ve hareketlenmeler, glasyoloji aktivitelerinin ortaya çıkması, yer altındaki su depolama alanlarının boşalması ve yer kabuğundaki plaka hareketleridir. Tüm bunlar deprem oluşmasındaki en büyük etmenlerin başında yer alır. Doğal bir olay olan depremden korunmanın ise pek çok yöntemi mevcuttur. Bu yöntemlerden en önemlisi ise dayanıklı yapıların inşa edilmesidir.