Yaşam Hattı Ne Demektir, Nasıl Kullanılır, Nerede Kullanılır? (Yatay ve Dikey)

Yaşam Hattı Ne Demektir, Nasıl Kullanılır, Nerede Kullanılır? (Yatay ve Dikey)
  • 0
  • 62
  • 13 Şubat 2023
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • +
  • -

Yaşam hattı yüksek alanlarda fonksiyonel olarak çalışabilmeyi destekleyecek güvenlik emniyetini sunan sistematik bir yapıdır. Günümüz standartlarında her alanda rahatlıkla kullanılabilir. Yaşam hattı kurulumunda sunulan her bir parça fonksiyonel olarak personelin yaşanabilecek ani düşmesini engelleyecek bir tasarım sunulur. Parçaların yapı alanına sabit şekilde tutturulabilmesi için yaşam hattı ile yapı arasına özel bir sistem kurulabilir. Buna ankraj adı verilir. Günümüz standartlarında yaşam hattının kurulum süreci yalnızca üretimi yapan yetkili firma ya da bu firma tarafından yetki verilmiş kurumlarca yapılabilir.

Dikey ve yatay olarak iki farklı şekilde anılır. Düşey alanda çalışan kişinin yukarı ve aşağı yönlü olarak güvenliğini destekleyecek dikey yaşam hakkı sabit bir ankraj sistemi ile desteklenir. Hat üzerinde oluşabilecek düşme riski opsiyonel olarak otomatik kilitleme sistemi sayesinde ip ya da çelik halat yardımıyla oluşturulur.

Yatay ya da dikey oluşu tek alanlarda çalışma sağlanırken üst düzey korumayı destekler. Farklı malzemelerden oluşturulan yaşam hattı çelik bir yapı üzerine tasarlandığında özellikle yatay olanlarda 4 kişiye kadar aynı anda kullanım sağlanabilir. Ankraj tasarımında kullanılan malzemenin paslanmaz olması imal edilme sürecindeki malzemenin 1.sınıfı kaliteden tercih edilmesi ile mümkündür. Uzun yıllar kullanmayı destekleyecek bu yaşam hattı aşırı sürtünmeden kaynaklı ve doğal süreçler ile aşınmayı koruyacak bir dayanıklılık ile üretilir.

Yaşam Hattı Nerelerde Kullanılır?

Yaşam hattı kullanım alanları arasında köprü alanları binaların yüksek tepelere gökdelenler tercih edilir. Buralarda ilk kez yapılacak bina çalışmaları ile restore edilecek binalar içinde korunaklı ve güvenilir bir çalışma yapabilmeyi destekler. Kontrollü bir iniş süreci hayatta kalabilmeyi ve istenmeyen kazaların oluşmasına da engeller. Yaşam hattı kullanılırken, yaşam halatı kişiye ve mekanizmaya bağlanarak güvenlik önlemi alınır. Paslanmaz bir çelik halat sayesinde özel dizayn yaşam halatı sorunsuz bir şekilde destek braketleri kullanılarak alanda istenen verimi arttırır. Personele bağlanması ise şario malzemesi aracılığı ile iledir.

Yatay ve Dikey Yaşam Hattı

Yatay yaşam hattı üzerinde eş zamanlı olarak 4 kişiye kadar barındırabilir. Dikey yaşam hattında ise maksimum bir kişi çalışabilir. Yatay yaşam hattı dendiğinde korkuluk ve parabetin olmadığı yapılarda yüksek alanlarda düşmeyi engelleyecek bir sistem akla gelebilir. Can güvenliği sağlanır ve personelin işini yarım bırakmasına da engel olunur. Günümüz sistematiğinde gelişkin tasarımlar artık sabit yatay yaşam hattı yerine mobil yatay yaşam hattını kullanabilmeyi gerektiriyor. Bu her alana rahatlıkla taşınabilir portatif bir kullanışlılık da sunuyor. Sabit bir yaşam hattı kurulamadığı alanlarda daha güvenilir çalışabilmeyi destekliyor. Hareketli yapısı sayesinde herhangi bir düşme riskini de ortadan kaldırıyor.

Yatay pozisyonda imal edilmiş bir yaşam hattı tüm birleşenler bir araya getirildiğinde toplamda 316 kalite paslanmaz malzeme ile tasarlanır. Çalışan kişinin burada rahatlıkla işini yapabilmesini gerektirecek ara malzemeler de malzemelerden oluşur. Dikey yaşam hattı kullanılırken merdiven üzerine monte edilmesine dikkat edilir. Kullanacak olan kişi burada üzerine paraşüt tipi bir emniyet kemeri takar. Halat tutucusu ile bu kişiye ve çalışma alanına sabitlenir. Yukarı ve aşağı yönlü rahatlıkla hareket alanı bulunabilir. Herhangi bir tehlike anında halat tutucuları sayesinde düşüş yarıda kalacaktır. Bu paraşüt tipi emniyet kemeri ile mümkün olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir