Sosyopat ve Psikopat Kişilik Özellikleri

Sosyopat ve Psikopat Kişilik Özellikleri
  • 0
  • 35
  • 13 Şubat 2023
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
    Loading...
  • +
  • -

Sosyopat ve Psikopat Kişilik Özellikleri

Sosyopat; antisosyal kişilik bozukluğu ve zihinsel bozukluk olarak tanımlanır. 18 yaşına kadar da belli olmaz. 18 yaşından sonra, suç işleme, yalan söylemeyi otomatikleştirme, (yarar sağlasın veya sağlamasın yalan söylemekten ve insanları kandırmaktan hoşlanma), hem kendi hem de çevresindekilerin güvenliğini önemsememe, yaptığı bir kötülükten pişmanlık duymama, yaptığının suç olduğunu bilip önemsememe, aile ilişkilerinde sorumsuzluk gibi belirgin ve keskin belirtiler sosyopat kişilik özellikleridir.

Sosyopat Kişilik Özellikleri

 

Sosyopatlar, genelde aile fertlerine zarar vermezler, ani öfkelenirler ve başkalarına zarar verebilirler. Sabırlı değiller ve zeka seviyeleri ortalama ya da daha düşük seviyededir.  Psikopatların ise aynı özellikleri olmasına rağmen, sabırlı ve zekidirler. Yaptıklarından asla pişmanlık duymazlar, karşılarındaki kişi ile empati kuramazlar. Sahtekarlık yapmayı severler. Risk almayı severler ama riskin şartlarını kendileri oluşturmalılar. Manipüle etmek hoşlarına gider. Oldukça şık ve çekici olabilirler. Dış görünüşe çok önem verirler.

Psikopat Kişilik Özellikleri

Hem sosyopat hem de psikopat kişilik birçok ortak özellik taşır ama sosyopatlar, eğitilerek anti-sosyal kişilikten kurtulabilirler. Psikopatlar bunu başaramazlar ve eğitilemezler. Yani başka bir ifade ile ıslah olamazlar. Psikopat kişilikte, tehdit oluşturan kişileri korkutmaktan zevk almak belirgindir. Topluma yaptıkları kötülükleri normal olarak göstermek isterler. Duygusallıkla ilgili sinir hücreleri adeta körelmiştir. Çok çetin koşullar altında olsalar dahi tepkileri sosyopatlara göre daha sakindir.  Sosyopatlar çok çabuk sinirlenip gaza gelirler, sorun çıkarırlar ve yapacaklarının sonuçlarını düşünemezler. Her iki kişilik de suç işlemeye açıktır. Psikopat kişilikte başkalarına bağlanmak yoktur. Bir kimse psikopat olduğu halde hiç şiddet belirtisi göstermeyebilir.

Psikopat Kişilik Tedavi Edilebilir mi?

Uzmanlara göre, bu mümkün değil. Bu güne kadar hastalar verilen terapi ve psiko-cerrahi ya da ilaçlar etki göstermedi. Sadece 1991 yılında ABD’de yapılan bir grup terapisine katılan psikopatların, hiç terapiye katılmayan psikopatlardan daha az suça meyilli olduğu görüldü ama bu fark yeterince güvenilir bulunmadı. Yine de tedavi konusunda araştırmalar devam ediyor. Son yıllarda  Dekompresyon adı verilen yeni bir tedavi yöntemi ile özellikler genç psikopatlar bir yıldan fazla tedavi edildiklerinde toplumla uyum içinde yaşama şansları artıyor.

Narsist Kişilik Bozukluğu

Hem sosyopatlarda hem de psikopatlarda narsist kişilik bozukluğu görülür. Narsist kişilik sergileyenlerle iletişim kurmak istediğinizde, sizi yarım yamalak dinlerler ve en duygusal konuşmalarınızdan bile etkilenmezler. Sizinle gönül bağları çok zayıftır. Tüm dünyanın sorunlarını bir tarafa atarlar ve kendi kişisel sorunlarını öne alırlar. Öncelik daima kendileridir.

Herkeste kusur ararlar ama kendileri sütten çıkan ak kaşıktır, tabi onlara göre… Narsist kişilikte toplumsal kuralların bir önemi yoktur, onlar kendi belirledikleri kurallara göre yaşamaya çalışırlar. Eleştirilmekten asla haz almazlar, hemen saldırıya geçerler ve çok çirkefleşebilirler. Pekiyi ya sorumluluk alabilirler mi? Asla! Çünkü sorumluluk onlara ağır gelir, başkalarına bunu yüklerler ve mükemmel sonuçlar beklerler. Suçlamak daha kolaydır. Kendilerini güncellemeyi sevmezler, öyle olmadıkları halde, zengin, yakışıklı/güzel, akıllı ve iş bitirici karakterleri daima onlara yol gösterir(!).Bu tip insanlar, sevdikleri insanlar daima sıkıntı yaratırlar. Onlara kötü davranmaktan da geri kalmazlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir