Azerbaycanın Güneydoğu Mutfağından Turşukebap

Azerbaycanın Güneydoğu Mutfağından Turşukebap
  • 0
  • 16
  • 13 Şubat 2023
  • 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading...
  • +
  • -

Dünyanın her bir ülkesinin her bir yöresine ait farklı mutfağı olduğu gibi Azerbaycanın da her bir bölgesinin farklı ve kendine özgün mutfağı vardır. Azerbaycanın yemekleri, çayı, turuncgilleriyle mehşur olan güneydoğu bölgesinin – Lenkeran ilinden Turşukebap yemeğinin tarifini bu yazıda tüm detayları ve orjinalliği ile okumuş olacaksınız.

 

  1.  Malzemeler:
  2. 4 demet maydanoz,
  3. Yarım kilo kuşbaşı et,
  4. 300 gr kıyma,
  5. 1 kilo kuru soğan,
  6. 3 yemek kaşığı koruk suyu,
  7. 6 adet küçük boy patlıcan,
  8. Sıvı yağ,
  9. 100 gr tere yağı,
  10. 2-3 su bardağı kadar et suyu
  11. Tuz,
  12. Karabiber

 

(Bu tarif 6 kişiye servis edilmesi için uygun ölçüdedir.)

 

 Yapılışı

Turşukebabı yapmak için önce patlıcanlarımızın ortasından yarık açarak her tarafını tuzluyoruz. Yirmi dakika beklettikten sonra bol kızgın sıvı yağda patlıcanlarımızı yarı pişmiş hale gelinceye kadar kızartıyoruz. Kızarttıktan sonra patlıcanlarımızı ayrı bir kaba alarak soğumaya bırakıyoruz.

 

Kuşbaşı etlerimiz iyice haşlanarak, bir tabağa alınır. Suyu yemeğimize eklenmek için hazırda bulunduruluyor.

 

4 demet maydanozu ayıklayıb yikayarak en ince hale gelinceye kadar rondodan geçiriyoruz. Daha sonra 5 yemek kaşığını kıymaya katmak üzere kenara ayırıyoruz.

Aynı şekilde kuru soğanlarımızı da rondodan geçirib suyunu sıkıyoruz. 2 yemek kaşığı rondodan geçirilmiş soğanımızı kenara ayırarak kıymaya katmak için bekletiyoruz.

Kıymaya maydanoz, soğan, tuz karabiber eklenerek iyice yoğrulur. Bu karışımdan misket köfteler yapılır.

Daha sonra ısıtılmış tencereye tere yağımızı koyarak rondodan geçirilmiş maydanozları bu yağda iyice kavuruyoruz. Maydanozlar iyice kavrulunca rondodan geçirilerek suyu sıkılmış soğanlarımızı da üzerine ekleyerek birlikte kavuralım. İkisi birlikte kavurulunca üzerine haşladığımız etlerin suyu, koruk suyu, kızartılmış patlıcanlar, kuşbaşı etler ve küçük köfteler eklenir. Tuzu ve karabiberi ilave edildikten sonra orta ateşte 20 dakika kadar pişmeye bırakılır.

 Turşukebap pirinç pilavıyla servis edilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir