Dünyanın her yerinde olduğu gibi Azerbaycanda da her yörenin kendine ait mutfağı vardır. Mesela, bazı yöreler hatta diğer yörenin mutfağını bilmezler. Bu yazımda Azerbaycanın güney doğu bölgesine, özellikle Lenkerana ve o bölgede yaşayan azsaylı halklardan biri Talışlara ait Fisincan isimli bir yemek tarifi paylaşacağim.
Fisincan
Fisincan yemeği genelde o yöreye ait uçan kuş etlerinden yapılan bir yemektir. Eskiden babaannelerimiz bu yemeği yaparken içerisine mutlaka yıkanmış at nalı koyarlarmış. Bu yemek kansızlığa çok iyi geldiği için at nalının kansızlığa iyi gelme yanına daha bir etki kattığı bilinmektedir. Yemeğin pişirilmesi bitince at nalı yemekten çıkarılır ve öyle servis edilirmiş. Ördek etiyle de yapımı çok yaygındır. Ana malzemeleri ördek eti, nar, soğan ( özellikle kırmıızı soğan, sarı soğandan kesinlikle yapılmaz), balkabağı, şeker ceviz ve yine Azerbaycanın güneydoğu yöresinde yapılan ve mehşur olan erik pestilinden ibarettir.
- Malzemeler:
- 3 kilo soyulmuş kırmızı soğan,
- 1 bütün ördek,
- 3 adet orta boy nar (ayıklanmadan),
- 1kilo doğranmış balkabağı,
- Yarım kilo blenderda öğütülmüş ceviz içi,
- Yarım su bardağı erik pestili,
- Yarım su bardağı şeker tozu
(Malzemeler 6 kişilik yemek içindir)
Yapılışı
Bir gün önceden tuz ve karabiber karıştırılmış erik pestili temizlenerek yıkanmış ve kurutulmuş ördeğin içine ve dışına sos olarak iyice sürülür. 1 gece buzdolabında bekletilir.
Ertesi gün temizlenerek yıkanmış 3 kilo kırmızı soğan, kuşbaşından biraz büyük doğranmış balkabağı, ve temiz bir beyaz bezin içerisine koyulmuş yıkanıb kurutulmuş ama ayıklanmamış narlarımız büyük bir tencereye koyuluyor. Evet, şaşıracaksınız ama narlar olduğu gibi kabuğuyla temiz beyaz bir beze sarılarak, bezin ağzi düğümlenir ve tencereye koyulur.
Üzerinden iki-üç parmak fazla çıkacak kadar su eklenir ve kısık ateşte ördek eti pişene kadar kaynamaya koyulur. Çatalla ördek eti kontrol edildiğinde bölünüyorsa o zaman ördek yemekten alınarak bir kenara koyulur. Beze sarılmış narlar yemekten çıkarılır. Ve ince delikli süzgecden iyice süzülür. Süzgeçte kalan fazlalıklar atılır. Daha sonra bu süzülmüş yemeğimize ceviz ve şeker eklenerek tekrardan ördek içerisine koyulur ve pişmeye konur. Tuz ve karabiberi de damak zevkinize göre ekleme yapa bilirsiniz.
Bu defa orta ateşte yemeğimiz yine kaynamaya koyulur. Yemeğin renginin siyaha dönük kahve rengi olması lazım. O rengimiz oluşunca yemeğimiz hazır olmuştur demektir. İçinden ördek alınarak parçalara ayrılır, tekrardan tencereye eklenir.
Fisincan yemeği genellikle, pilavla yenir. Pilavın yanında ayrı bir kasede servis edilir.