Makale Nedir Makale, bilimsel kanıtlarla konu alarak metin haline dönüştürülmesi sanatıdır.
Gündem ki olayları gerçek hali ile değiştirmeden okuyuculara sunmaktır ve okuyucunun doğru bilgiye ulaşmasını sağlar.
Makale, yazı sanatının içerisinde en önemli olanıdır. Makale, yazan kişinin kendini görüşünü ifade etmediği bir sanattır. Genellikle olayları konu olarak almaktadır. Makale her zaman bilimsel olayları konu edinmez. Yazarın isteğinde bulunarak içinde bulunulan toplumdaki güncel durumları, insan duygularına dair ilginç bilgileri ve sanat alanında ki değişiklikleri konu alabilir.
Makaleler; bilgi alanına konu olarak gazetelerde, elektronik cihazlarda ya da internet sitelerinde yayınlanmaktadır. Makalelerin paylaşılması her farklı yerin kendine daim, metin uzunluğu ve konusu gibi kriterleri olabilir.
Şimdiki imkanlara bakılırsa makaleler, genellikle internet siteleri ile okuyucu kitlesine ulaşmaktadır. Bu durumda teknolojinin gelişmesi ve internet üzerinden bilgiye erişimin oldukça rahat bir hale gelmesinin büyük katkısı vardır.
MAKALENİN ÖZELLİKLERİ
Makalenin özellikleri şunlardır:
1- Konu üzerinde ciddi durulmalıdır.
2- Temel bir paradigma çerçevesinde şekillenir.
3- Bir nevi pozitif bakış açısıyla yazılır.
4- Yazılış amaçları topluma doğru bilgi sağlamaktır.
5- Herhangi bir konu sınırı yoktur.
6- Yazarın kendi duygularını katmadan makale yazması gerekmektedir.
7- Yazar, seçtiği konuyu okuyucuya kendini kanıtlamaya ve inandırmaya çalışır.
8- Alıntı ve atıf formatı kullanılır.
9- Süslü anlatım ve söz sanatları kullanılmaz.
Vb.
KONU SEÇİMİ NEDEN ÖNEMLİ?
Makaleyi yazarken konu seçimi, makalenin içerik kalitesi kadar büyük önem taşımaktadır. Yazarın, okuyucunun ilgisi dahilinde konu bulunması gereklidir. Bu sayede okuyucular, yazarın yazacağı bir diğer makalelere karşı da hevesli ve meraklı yaklaşacaktır. Yazar, konu seçimi yaparken içinde bulunduğu toplumda ve çevrede yaşanan olaylara karşı duyarlı olmalıdır. Yaşanılan olaylar ile ilgili okuyucularına doğru bilgi sağlamalıdır. Makale yazarı, doğru konu seçimi yaparsa okuyucu kitlesini etkin şekilde bilinçlendirme fırsatı yakalar.
MAKALENİN BÖLÜMLERİ
Makale üç farklı bölümden oluşur. Makaleyi oluşturan üç bölüm şunlardır:
Giriş,
Gelişme
Ve sonuç
1.Giriş
Makalenin ilk bölümü olan giriş kısmı, ele alınacak konu açıklanmaktadır. Giriş bölümünde yazar, makaleyi ne amaçla yazdığını ve konu dahilinde neyi hedeflediğini anlatmaktadır. Makalenin giriş bölümü genellikle iki paragraftan oluşmaktadır. Makalenin giriş kısmında yazar, ele aldığı konuya dair kısa bir tanım yapmaktadır. Makalelerde giriş kısmı ilgi çekici olmalıdır. Okuyucu, giriş kısmında konuya ilgi duyarsa makalenin devamını okumak isteyecektir.
2. Gelişme
Makalenin ikinci bölümü gelişme kısmıdır. Makalenin gelişme kısmında yazar, ele aldığı konunun detaylarını anlatmaktadır. Gelişme kısmında makalenin konusu hakkında araştırma sonuçları ve kanıtlar yer almaktadır. Makalelerin gelişme kısmında yazar, okuyucuya doğru ve objektif şekilde bilgi aktarıldığından emin olmalıdır. Makalelerin en çok gelişme bölümlerinde tanık gösterme ve kanıtlama yazım tekniklerinden yararlanılmaktadır.
3. Sonuç
Makalelerin son bölümü ise sonuçtur. Makalelerin sonuç bölümlerinde ele alınan konuya dair analiz ve fikirler özetlenmektedir. Makalenin sonuç kısmında okuyucuların zihninde konuya dair soru işaretine yer vermeyecek şekilde tezler ortaya konmaktadır. Makalenin etkili şekilde bitmesi için konuya dair en çarpıcı cümleler, sonuç bölümünde okuyucuya sunulmaktadır.
Makale Nedir