1.SICAK İklimler ; Ekvatoral,Savan,Çöl,Muson
2.ILIMAN İklimler ;
Akdeniz,Okyanusal,ılıman Karasal(step),Sert karasal
3.SOĞUK İklimler ;
Yüksek Dağ,Tundra,Kutup
Olarak sınıflandırıl.Bu iklimler nerede görülür?Bu iklimlerin özellikleri nelerdir?Şimdide bunları inceleyelim.
Ekvatoral İklim
Ekvator çizgisinin geçtiği Amazon Havzası,Gine Körfezi,Kongo Havzası,Endonezya ve Malezya’da görülür.Bu topraklarda aşırı yağış yüzünden verimsizleşmiş laterit toprak görülür.Canlı çeşitliliğinin en çok olduğu bölgedir.Alçak kesimde sıcak ve nem çok olduğu için nüfus daha çok yüksek kesim de yer alır.
Savan İklimi
İki yarım kürenin 10°-20° enlemlerinde görülür.Bu bölge; Brezilya’nın güneyi, Kolombiya,Venezuela,Güney Afrika’nın kuzey kısmı,Avustralya’nın kuzey kısmı ve Orta Afrika’dır.Sürekli olarak yaz ayı vardır ve nüfus seyrektir.
Çöl İklimi
Büyük Sahra(Afrika),Karakum-Kızılkum(Kızıldeniz kıyısı),Gobi-Taklamakan(Orta Asya),Arabistan,Viktoria(Avustralya) çölleri olarak dünyada yayılmıştır.Nüfus yok denecek kadar azdır.Sadece vahalarda yaşanır.
Muson İklimi
Hindistan,Çin,Japonya,Filipinler’de görülür.Yazın yağışlı kışın kuraktır.Toprak tarıma elverişli olduğu için burada nüfus çoktur.Hatta dünyanın 3/2’si bu bölgede yaşıyor.
Akdeniz İklimi
Ülkemizin kıyı (Karadeniz hariç)kesimlerinde,Akdeniz Havzasındaki ülkelerde,Kaliforniya’da,Orta Şili’de,Güney ve Güneybatı Avustralya’da görülür.Kış ayları 0°’nin altına düşmediği için don ve kar olaylarına pek rastlanmaz.İklim şartları elverişli olduğu için nüfus oldukça fazladır.
Okyanusal İklim
Kuzey Amerika’nın Batısı ve Doğusu, Güney Amerika,Doğu Avustralya,Yeni Zelanda’da görülür.Ülkemizde Karadeniz kıyılarında görülür.Yağış ve akarsu rejimi düzenlidir.
Ilıman Karasal İklim(Step)
Ülkemizde Anadolu’nun tamamında(Erzurum-Kars bölgesi hariç),Orta Asya’nın kuzey kısmı,Kuzey Amerika’nın orta kısmı, Güney Amerika’nın güney orta kısmı,Avustralya’nın iç kısmında görülür.Kış aylarında kar yağışı ve don olayları sıkça görülür.
Sert Karasal Eklem
Kanada’da ,Kuzey Avrupa’da,Kuzey Asya’da görülür.Yazlar kısa ,kışlar uzundur ülkemizde de Erzurum-Kars tarafında görülür.
Tundra İklimi
İskandinav Yarımadası’nın Kuzeyi,Kanada’nın kuzeyi,Grönland kıyılarında,Kuzey Sibirya’da görülür.Nüfus miktarı yok denecek kadar azdır yanlızca Eskimolar yaşıyor.Çoğunluk kar yağışı şeklindedir.Kış aylarında donan toprak yazın bataklık haline gelmektedir.
Kutup İklimi
Grönland’da ve Antartika’da görülür.Yıl boyu 0° derecenin altında olan bölge karlı ve kurak geçmektedir.Bitki ve toprak yoktur ve sıcaklık -30°’yi bulmaktadır.Ülkemizde orada araştırma üssü kurmuştur.
Yüksek Dağ İklimi
Bu iklimde yükselti oldukça fazla olduğu için sıcaklıklar haliyle düşüktür.Yükseltiye göre sıcaklıklar değişir.Her 200 metrede 1° azalır.Asya’da Himalayalar,Kuzey Amerika’da Kayalıklar,Avrupa’da Alpler,Güney Amerika’da And Sıradağları’nda görülür.